Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τις τέντες μας καθαρές. Όχι μόνο από άποψης αισθητικής αλλά και για θέματα υγιεινής του χώρου. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε αποφεύγετε και πρώιμη φθορά του πανιού.

Καλό είναι λοιπόν, να απομακρύνετε τους λεκέδες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οτιδήποτε πέφτει πάνω στις τέντες σας όπως στάχτη, περιττώματα πουλιών, φύλλα, αποτσίγαρα ή ακόμη και μικρά κομμάτια τσιμέντου από παρακείμενες οικοδομές, μπορεί σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες να διαβρώσει τη ποιότητα των πανιών. Επίσης λεκέδες που έχουν μείνει στο ύφασμα του τεντόπανου πάνω από ένα χρόνο μπορεί να μετατραπούν σε μούχλα. Το ίδιο καταστροφικό μπορεί να είναι και το νερό της βροχής όταν λιμνάζει πάνω στις τέντες. Το λιμνάζον νερό τεντώνει και φθείρει τα νήματα του πανιού δημιουργώντας μούχλα και λεκέδες.

 

Παρακάτω θα βρείτε 10 πρακτικές λύσεις για την περιποίησης της τέντας σας:

1) Το ύφασμα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Η σκόνη και τα στίγματα απομακρύνονται με ένα απαλό βούρτσισμα και ότι απομείνει μπορείτε να το αφαιρέσετε με την ηλεκτρική σκούπα.

2) Για το πλύσιμο της τέντας χρησιμοποιήστε ειδική βούρτσα. Αποφύγετε την χρήση του ζεστού νερού γιατί μπορεί να συρρικνώσει τις ίνες του υφάσματος.

3) Αν οι λεκέδες είναι πολύ επίμονοι απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού.

4) Απομακρύνετε τακτικά φύλλα δέντρων και κλαδιά γιατί κατά την αποσύνθεσή τους θα αφήσουν λεκέδες που ενδέχεται να μη βγουν.

5) Για να μην εμφανιστούν στην τέντα σας μαύρα στίγματα μούχλας και βρωμιάς περάστε την με ειδικό υγρό σιλικόνης. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε μια αδιάβροχη επίστρωση που προστατεύει τις τέντες από πολλά δεινά και θα αποτρέψει τις σταγόνες τις βροχής να διαπεράσουν το πανί –το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως στις ραφές. Να θυμάστε ότι η εργασία αυτή πρέπει να γίνει απο εξειδικευμένο τεχνικό.

6) Επιδιορθώστε άμεσα σκισίματα και μικροφθορές γιατί επιδεινώνονται πολύ γρήγορα.

7) Αν το τεντόπανό σας έχει τρυπήσει καλύψτε την τρύπα ράβοντας πάνω της ένα κομμάτι από το ίδιο τεντόπανο ή ένα κομμάτι καραβόπανο, το οποίο θα έχετε κόψει σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το άνοιγμα της τρύπας, για να μπορέσει να στερεωθεί.

8) Σε περίπτωση που η τέντα έχει ξηλωθεί, διορθώστε την ζημιά ράβοντας το σημείο άμεσα πριν επεκταθεί η ζημιά.

9) Ελέγξετε τα μεταλλικά εξαρτήματα της τέντας για σημάδια σκουριάς. Αν διαπιστώσετε κάτι, βάψτε τα σκουριασμένα σημεία αφού πρώτα τα τρίψετε με λίγο σύρμα. Προληπτικά, μπορείτε να αλείψετε τις ενώσεις με λάδι καθώς αποτελούν τα πιο εκτεθειμένα μέρη μιας τέντας και κατά συνέπεια τα πιο ευαίσθητα απέναντι στην σκουριά

10) Μην μαζεύετε την τέντα σας όταν το πανί είναι βρεγμένο ή έχει σχηματιστεί πάγος στην επιφάνειά του γιατί το πιθανότερο είναι να δημιουργηθούν μικρόβια που προκαλούν την μούχλα. Σε περίπτωση βέβαια, ισχυρών ανέμων σε συνδυασμό με βροχή η τέντα πρέπει να μαζευτεί καθώς υπάρχει περίπτωση να σπάσουν οι βραχίονές της. Μην ξεχάσετε όμως μετά να κατεβάσετε τις τέντες σας για να στεγνώσουν.