
ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, οι επιφανειακές επεξεργασίες των υφασμάτων για τέντες έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές, που προκαλούνται κυρίως από την αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της σύγχρονης κοινωνίας. Η εξάλειψη της χρήσης της φορμαλδεϋδης ή αρσενικού και υδράργυρου μείωσαν την απόδοση των υφασμάτων, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά προστασίας από πτύχωση, κηλίδωση και αντοχή στη μούχλα. Τα υφάσματα της ShadeLABκατασκευάζονται μόνο με τις καλύτερες μάρκες στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν τα ακόλουθα φαινόμενα :
ΜΟΥΧΛΑ – mold
Τα υφάσματα όλων των κατασκευαστών επεξεργάζονται με προϊόντα κατά της μούχλας, αλλά μπορεί να προσβληθούν από μικροοργανισμούς που καθιστούν δύσκολο ή αδύνατο τον καθαρισμό τους, ιδίως στις ακόλουθες περιπτώσεις : όξινη βροχή, υψηλές συγκεντρώσεις επιβλαβών ρύπων στην ατμόσφαιρα, εγκαταστάσεις κοντά σε δρόμους, ψηλά δέντρα που απελευθερώνουν ρητίνη. Για την πρόληψη ή τη μείωση της έκτασης των φαινομένων αυτών προτείνουμε ένα συνεχή καθαρισμό. Επιπλέον, εάν ένα ύφασμα τυλίγεται ενώ είναι ακόμα υγρό αυξάνεται σημαντικά η δυνατότητα σχηματισμού μούχλας : Ως εκ τούτου, είναι ενδεδειγμένο να κλείνει η τέντα όταν το ύφασμα είναι τελείως στεγνό.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗΣ «ΑΡΑΧΝΗ»
Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κυρίως σε υφάσματα φωτεινού χρώματος, και σχηματίζεται όταν το ύφασμα πρόκειται να καμφθεί για λόγους επεξεργασίας. Εμφανίζεται ως αμυχές ορατές στο σκοτάδι και δεν μπορούν να αποφευχθούν. Επομένως, δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν, και επειδή δεν επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία του προϊόντος. Παρόμοιο με αυτό είναι το «φαινόμενο επιγραφής», η παρουσία γραμμών πιο ευδιάκριτης κάμψης που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του χειρισμού του υφάσματος στη διαδικασία, πιο εμφανείς σε σκούρα χρώματα. Αυτό προκαλείται από την επεξεργασία επιφανειακού φινιρίσματος του υφάσματος κατά την οποία εξασφαλίζεται η υδροαπωθητικότητα (φωτογραφία 1-2).
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΥ
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται επίσης «κυψελοειδές» ή «ανάγλυφη αποτύπωση» εμφανίζεται ειδικά κοντά στις ραφές και τα πλευρικά άκρα εξαιτίας του διπλού πάχους του υφάσματος το οποίο, λόγω της υπερκάλυψης του υφάσματος κατά το κλείσιμο, δημιουργεί κυματισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη λεγόμενη «ανάγλυφη αποτύπωση» (φωτογραφίες 3-4).
ΞΕΦΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΦΘΟΡΑ
Το ύφασμα, όταν εκτίθεται σε συνεχή πίεση του αέρα, μπορεί να υποστεί φθορά και ξέφτισμα. Το φαινόμενο είναι πιο εμφανές στο βολάν.
ΜΙΚΡΟ – ΤΡΥΠΕΣ
Η χρήση ειδικών προστατευτικών ρητινών που παρέχουν μεγαλύτερη αντοχή και σταθερότητα στο ύφασμα μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό μικρό-οπών κοντά στις πτυχώσεις του υφάσματος της τέντας (φωτογραφία 5).
ΠΛΕΥΡΙΚΑ ΑΚΡΑ
Ειδικά στις τέντες κασετίνα, μπορεί να παρουσιαστεί το φαινόμενο που ονομάζεται «διακύμανση» του υφάσματος, που προκαλείται κυρίως από το διπλό πάχος του υφάσματος κοντά στις ραφές και από διαφορετικές πιέσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του κλεισίματος της τέντας. Αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να εξαλειφθεί και δεν μπορεί να επηρεάσει τη σωστή λειτουργία της τέντας (φωτογραφία 6).
Γερμανικές εμπορικές ενώσεις έχουν εκδώσει μια ειδική μελέτη για τα προαναφερθέντα θέματα, όπως τα φαινόμενα ύφανσης, σημάδια πτύχωσης, μικρών οπών. Η έρευνα αναφέρει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών χαρακτηριστικών, τα οποία επειδή είναι τέτοιας φύσης, δεν μπορούν να θεωρούνται ως ελαττώματα. Τέτοια τεχνικά χαρακτηριστικά δεν μεταβάλλουν καθόλου την ποιότητα των υφασμάτων. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση καταγγελίας εκ μέρους του πελάτη, δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης σχετικά με το προϊόν.
Ωστόσο, αυτό δεν επηρεάζει τη σωστή λειτουργία της τέντας, και πάνω απ’ όλα δεν μειώνει την αξία του υφάσματος.